"ada baiknya mereka mengembara di muka bumi....."

Assalamualaikum.. 


Pada 24 Mac yang lalu, penulis bersama dua sahabat (Luqman & Hasan ) telah berkunjung ke Pantai Malindo, salah satu tempat pelancongan yang agak terkenal di Pulau Betong, Balik Pulau. Berikut adalah antara kenangan indah yang dapat diabadikan bersama.


Sepasang kera yang sempat dirakam

Pusat penternakan udang di Pulau Betong


Pemandangan di sekitar Pulau Malindo yang indah

Gambar penulis bersama pemandangan yang sempat dirakam


"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, serta silih bergantinya siang dan malam, terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang beraqal." - Quran"Orang Mukmin adalah ibarat cermin bagi Mukmin yang lain. Mereka bersaudara di antara satu sama lain. Memelihara harta bendanya dan melindungi kepentingannya masa ketiadaannya" (Riwayat Abu Daud)


Alhamdulillah... Setelah penat mengembara, akhirnya dapat jua
kami merasa air kelapa segar dari dusun Luqman.

"Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya - dengan melihat kesan-kesan yang tersebut - mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada." - Surah Al-Hajj:46